• Pimento

Weerstand in mijn team. Wat nu?

Bijgewerkt op: 23 dec. 2019

Tip 1: Zoek samen naar de winst van een participatieproject


Wat zijn de voordelen van een participatieproject? Zorgt jongeren erbij betrekken voor een meer kwaliteitsvolle organisatie, voor ruimte in takenpakketten van mensen, voor meer inzicht?


Als de meerderheid van je organisatie daar niet van overtuigd is, is het misschien nog geen tijd voor een participatietraject.


Tip 2: Maak een realistisch plaatje


Angst voor stijgende werkdruk of voor de implementatie van nieuwe taken en rollen in de organisatie zorgen soms voor veel weerstand.


Haal dan het schema van Knoster erbij en kijk na wat er ontbreekt. Wat is de visie van de organisatie? Hoe kijken jullie naar jongeren? Welke vaardigheden hebben jullie jongeren of jullie team? Hoeveel ruimte is er in welke takenpakketten? En hoeveel financiële ruimte is er?

Om de weerstand te verminderen, is het handig dat je benoemt dat je rekening houdt met die factoren. Dat je gaat zoeken naar de mogelijkheden en niet per se iets gaat veranderen. Dat je geen tijd zal vragen van mensen die er geen hebben of niet zal vragen om iets te doen waarvoor mensen niet de skills hebben. Het is ook belangrijk om te benoemen dat je geen tijd wil investeren in iets dat geen meerwaarde geeft.


Tip 3: Benoem de weerstand


En ga op zoek naar waar die tegenstand vandaan komt. Maar vraag je collega's ook om de weerstand even te parkeren om samen de voorgaande denkoefening te doen.


Tip 4: Focus op de meerderheid


Je moet niet iedereen overtuigen. Als de meerderheid mee is, en je kan een sterk kernteam bijeenbrengen, is dat voldoende. Sommige mensen moeten namelijk eerst een positief resultaat zien om zich te engageren voor een nieuw project.


Tip 5: Steun vanuit beleid


Zorg voor steun van het beleid of van je directie. Zonder zal het helaas niet lukken.


Tip 6: Begin klein


Als je al een succeservaring kan voorleggen, trek je daarmee vaak collega's over de streep. Het helpt als je niet meteen een groots project voorstelt. Begin met een klein, haalbaar projectje.

24 weergaven